f

Thursday, May 24, 2012

Bila dah jumpa, semua macam budak tadika

0 kate-kate kepoh
Assalamualaikum,

DATE: 24/05.2012


Since, aku dan beberapa kawan yang lain nak berangkat ke utara, selatan, timur, barat,we all have decided to make our last gathering before semua kemana-mana. Disebabkan kami dah lama tinggalkan sekolah kesayangan, ada yang dah tinggalkan selama 3 tahun, 2 tahun dan aku tinggalkan dalam setahun lebih.So kiteorg decide nak jumpa cikgucikgu kesayangan.AHHHHH rindu ye cikgu walaupun dulu suka kutuk belakang cikgu.*gigit kuku.alehh macam kau tak pernah buat.

Driver aku Miss Ayuni sebab dia ada kereta la.kita ni takde lesen lagi. jadi paksa orang jadi driver kita.HAHAHA.janji jumpa 11 lebih.tapi group aku lambat pukul 12 lebih.see macam mana janji melayu.bukan apa.driver kita ni sis yang baik,kena ambik her adik dulu baru boleh kemana-mana.

sampai je sekolah, terus ke bilik guru jumpa dengan another one group.ciumciumpelukpelukhaihai dulu. lepas jumpa cikgucikgu teacherteacher.ramai yang jumpa sampai tak ingat nama semua.tak guna punya murid.



di bilik kaunseling.having a counselling with mummy AKA Pn Masbah.poyo je kena kaunseling.aku lepas habis sekolah, ni la pertama kali jejak bilik ni.KAHKAHKAH.murid tak kenal untung.lagipon buat ape aku nak jejak sana.orang yang bermasalah je ke sana.tapi kali ni nak dengar pasal matrikulasi dan UPU.dengar nasihat nasihat sikit.okeyh la boleh masuk itu ini yang mummy cakap.




teacher norah merangkap PHYSIC teacher.Aku takkan tidur dalam lab selain buat experiment dengan salin nota.Kalau dengar teacher terangkan, adoi sampai berzikir la dibuat nya.tapi kadangkadang teacher best jugak.yang tak tahan kelas tambahan.sabar je la.tapi sebab teacher, saya dapat physic ok la jugak.malu nak cakap.*auww




cikgu paling aku suka suatu ketika dahulu.Teacher Science dari aku form 1 hingga 3.Kiteorang satu kelas memang ngam kamcing dengan teacher ni.Dia mengajar aku langsung tak mengantuk sebab suara dia nyaring okeyh.Kau nak tidur tak dapek la.lagi asyik nak gelak kot sebab teacher pandai buat lawak.Kami kamcing sebab kami kelas khas so kelas takde kongsikongsi.sepatutnya tak boleh makan dalam kelas kan.tapi kami guna kuasa teacher benarkan kiteorang stay dalam kelas waktu kelas.HAHAHA.padan muka pengawas.kiteorg langgar je dieorg,berani nak kacau kamikami.

our setia men.KEHKEHKEH.yang lain tak dapat datang


Teacher Bio
Salah satu cikgu d'best.berzikir jugak la dalam lab tu.cikgu tau aku sedang berzikir so dia bagi aku soalan.terkulat kulat menjawab.tapi kalau bab experiment aku paling expert.HEHEHE.nak riak sekejap.



Teacher Math


cikgu yang aku suka lawan kata.boleh tak cakap macam tu.ade la yang aku lawan.mane boleh bagi tau.tapi merangkap jam loceng dia bile waktu kelas dia dah habis.Latihan mak oi banyak.tak siap potong markah.hambik kau.




we meet our other students that further their studies in Form 6.kuhkahkuhkah la kami ni semua.jumpa sama kepala pulak tu.









lepas selesai di sekolah.lunch dekat bawah pokok di Kuang pekena ROJAK, ROJAK MEE, ABC, CENDOL DAN COCKTAIL.akibatnya hari ni aku selsema seterusnya demam..makan tak reti nak diam.tak habis habis bercerita.cilok ambik orang punya pon ada.sejarah sejarah zaman tok kaduk pon ungkit.gelak tak habis habis.selesai makan, menunaikan solat zohor wajib sebelum ke tempat lain.


ni je yang dapat dikumpul.yang lain ade hal KOTTT.


Lagi dua orang dah balik.kesian kau tak dapat femes.


Marissa- Kolej Matrikulasi Johor

Fazeera- Uitm Alor Gajah

Uitm Dungun

Uitm Jengka Pahang

Syamsuzzaman - UNITEN SCHOLARSHIP STUDENT

Faizah- Baitumal

Nadhrah- UIAM

Khudri - Kolej Matrikulasi Selangor

Ayuni - Kolej Matrikulasi Johor


Congratulation to them and to me.HEHEHEHE.Aku pergi Kolej Matrikulasi Perlis.Jauh melambung.Harap korang berjaya erk.Aku anggar mungkin kot kita tak jumpa selama 3 tahun.ni kemungkinan je.Raya pon susah nak jumpa.Nak kahwin nanti korang jangan lupa hantar kad even korang nak kahwin kat siam sekali pon.Inform aku.HAHAHAHA.



p/s:  dieorang semua buat DP facebook masing-masing.KAHAKAH.sebab aku paksa

Sunday, May 20, 2012

Puasa selama dua tahun

8 kate-kate kepoh




Assalamualaikum,Sekadar berkongsi ilmu








22 Mei 2012 bersamaan dengan 1 Rejab 1433 Masihi.


Barang siapa berpuasa 2 hari di

awal Rejab , seakan ibadah 2 tahun.

Barang siapa mengingatkan

orang lain tentang ini , seakan

ibadah 80 tahun :)

#Copy paste -- silalah ingat mngingatkan dan buat jika tiada keuzuran . Kalau stkt ingtkan dan tkde niat utk buat tk jadi jugak .

Wednesday, May 16, 2012

Aku lari dari sekolah dan rembat buku kawan soroksorok.best pulak bila buat.HAPPY TEACHER'S DAY

12 kate-kate kepoh
Assalamualaikum,



A teacher who is attempting to teach without inspiring the 

pupil with a desire to learn is hammering on cold iron. 
                                                                                                                                                                                 
                                                            -  Horace Mann -



Aku sedang layan Cikgu Timah Tukar Sekolah.   Scha Al-Yahya, Remy Ishak dan supercute talkative boy yang tak tahu namanya tapi selalu berlakon.Tele sempena Hari Guru.Not bad  sebab ni drama comedy.boleh nuntun samasama famili.Lagi makabah aku cikgu kan kan kan, so sesuai sangat sangat untuk diaorang.HAHAHA


Agak lambat entry ni post.malam malam baru nak wish Happy Teacher's Day.Tak beradap punya budak.Bila ingat balik, sudah dua tahun aku tak bagi hadiah dekat cikgucikgu.Dulu time kecik-kecik, sibuk "mak nak bagi hadiah apa? abah nak bagi ape kat cikgu?". menjerit jerit nak.gedebak gedebuk dengan adik berebut hadiah.kelakar ingat balik.Disebabkan mak dulu lebih popular dari abah, so my mom got many present from her students.Every years dapat.Kumpul punya kumpul makin banyak la.So solution untuk kitaorang adik beradik adalah RECYCLE.method paling MESRA ALAM.tak payah nak keluar duit dah.


Sekarang aku pikir balik, kenapa aku bengap sangat pergi berebut rebut dulu.buang karen je.Berebut nak hadiah.pada hal untuk cikgu bukan untuk aku.ha adalah.bukan seatkat recycle hadiah.mak aku recycle pembalut hadiah sekali.jimat kos.SAVING is important for future kan kan.HAHAHA.kiteorang la tu future ye.disebabkan my mum mengajar sekolah rendah.budak tocik tocik.comei comei.senget senget.tudung selekeh selekeh. hidung hingus hingus. main tiang kat sekolah agama.main kejar kejar.PEACE macam aku la tu..so kalau sekolah rendah ni, budakbudak mesti bagi hadiah punya.tak kira la besar ke kecik je.janji bagi.anakanak mak aku yang untung.


kan mukadimah aku panjang.disebabkan aku agak dikatakan budak baik.wekkk..ada siapa siapa nak bagi penyepak boleh beratur sekarang.tapi betul la.aku tak kan bagi masalah besarbesar kat cikgu sebab aku kat pelajar baik lagi sweet.*wink wink.kalau ada pon aku soroksorok.buat belakang cikgu.ada kes aku buat tapi mak ayah aku tak tau sampai sekarang.makcik aku sorang je tau.kalau  makabah aku stalk blog aku, then entah tak tau la.


Waktu darjah 3.aku ada buat benda gila.gara-gara aku tak bawak buku matematik.aku lari balik.nak di jadikan cerita.rumah aku agak jauh dari rumah.pagipagi abah akan hantar naik motosikal pergi taska sebab nak letak baju dengan beg.as you know, taska tempat budakbudak mandi makan sebelum nak ke sekolah petang ye.macam aku petang ke sekolah kebangsaan.sebelum masuk kelas, kami kami tunggu di kantin.semua siapkan kerja sekolah.sekali aku tengok buku matematik aku takde dalam beg.mak!! mak !!! takde buku.puas selokar tonggang terbalik beg aku buat.


Dengan keresahan yang melanda ditambah ketakutan tiba-tiba, i make a idiot decision.dalam kepala ni, nak buku nak buku.aku mintak kawan aku teman kan balik rumah.DIANA.yeahh that name.aku ingat sampai sekarang.mula mula kitaorang jalan je.aku jalan punya cepat.aku marahmarah dia cepat la cepat la. sekali aku tengok jam, arghhh lambat.aku lari sepantas yang mungkin.aku tinggalkan kawan aku tu macam tu je.pikir la macam mane perasaan dia.tapi aku tak pikir apa.janji buku.aku melintas jalan besar.punya banyak kerata.aku redah.alhamdulillah ALLAH panjangkan umur aku lagi.sekali sampai rumah, i'm so lucky.makcik aku ada kat rumah.habis aku kena marah.mak abah aku tak tahu.


Sampai sekolah lepas dihantar oleh makcik aku, aku bersama buku dan bersama senyuman penuh keseronokan masuk dengan selambanya.sampai kat kelas.kawan aku tu nangisnangis.Cikgu aku cari aku tanya aku pergi mana.aku jawab la.sekali cikgu tu cerita.Diana cakap awak kena culik dengan negro.Ha aku terkejut.Diana cakap belakang aku ada orang negro.pastu dia tengok aku hilang.sebab tu dia kata aku kena culik.sorry babe, aku buat kau macam tu.sampai sekarang aku lost contact dengan budak darjah1-3 sekolah lama aku.sorang pon aku takde disebabkan aku pindah waktu cuti sekolah.


Lepas masuk kelas dengan hati yang lega gila, cikgu math mintak buku.HA waktu tu bangga riak la ada bawak buku.cehh padahal lari balik rumah ambik buku.sekali ada jugak budak tak bawak.yang aku kesal gila.cikgu marah sikit je.ARGHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH AKU BENGANG GILA.kenapa aku lari semata mata nak ambik buku.benda paling bodoh aku buat.macam mana budak baru darjah tiga pikir tinggi melangit macam tu.


tu baru darjah tiga.waktu aku form 5.bunyi macam dah lama habis sekolah.padahal baru enam bulan je.subjek math and addmath aku agak lambat nak siap kerja.bila tiba subjek math babbab terakhir yang agak susah, aku pon susah hati.bila teacher suruh siapkan exercise book and submit that book on same day, aku gabra.yang aku buat adalah aku buat lambatlambat.yang dah siap boleh hantar.waktu tu ramai yang dah siap.so mereka submit la.aku nak siap macam mana kalau aku tak tahu nak buat.yang tak siap boleh hantar awal pagi sebelum 7.30 am esok.





nak dijadikan cerita, aku memang selalu datang awal ke sekolah sebab abah aku cikgu jugak.kehkehkeh.jadikan aku masuk bilik guru, then pergi meja teacher, then ambik salah satu buku, HA apa lagi mula subjek tiru meniru.sepantas mungkin aku buat janji siap.dah siap, tengok line bagus sikit, aku masuk dan hantar balik.keluar dengan hati yang gumbira.selalu jugak buat macam tu.korang jangan ikut pulak.tu baru subjek math.subjek ADDMATH lagi teruk.sumpah aku sangat bengap dalam addmath.langsung tak tau nak start macam mana.blurrr. kosong. kosong.blank. yang tolong aku, adalah budak sebelah aku.her nama SIEW HIAN.aku buat muka tebal nak tiru dia.tapi takla tebal sangat.sebab dia tiru aku waktu bahasa melayu.so guna sistam barter la.Syukur alhamdulillah math and addmath aku A.tiru tiru mesti masuk otak.jangan setakat tiru je.tak guna.buang masa je.






Aku lambat wish tapi ada aku kesah.I want to wish to my beloved parent Cikgu Azli and Cikgu Norlizah.They were the first teachers in my life.and memang diaorang real punya cikgu.sekarang mengajar anak-anak cina sebab dah ada sekolah cina je kat sini.HAHAHA.and to my beloved sister Cikgu Siti Mariyam Istamar.thank u for being my mentor, my sister, my biology techer, my tuition teacher and my guideline.thank you sebab bagi rasa ada seorang kakak dan bagi saya merasa jadi adik.ohh one more thank you sebab bagi pinjam segala novel novel.and to all my teachers yang mengajar aku dari Tadika Islam, Sk Sungai Buloh, SK Merbau Sempk, SMK Bukit Gading dan SMJK Yoke Kuan.Terima kasih kerana menjadikan anak murid mu ini boleh sampai ke tahap sekarang.




CIKGU SUHANA AND CIKGU SITI MARIYAM





p/s:Tajuk macam ngek sikit "_"

Sunday, May 13, 2012

FIRST TIME JADI PENGAPIT.KAHKAHKAH

2 kate-kate kepoh
Assalamualaikum

Another 17 to 19 days more , I will say HELLO to PERLIS and say BUBYE to SELANGOR.WHY?. yang dah tau, diam diam je la.yang belum tahu, buatbuat tahu.peace *kenyit mata.nantinanti la aku cerita.

Yang nak cerita, barang dah lepas.tapi orang kata barang yang lepas jangan di kenang.Tapi aku bedal je la lepas ke, melepas ke janji redah kasi pecah.KAHKAHKAH.

Lagu Jar of Hearts dibunyikan oleh Christinna Peri tibak-tibak kedengaran.HARU bahasa melayu kau.SMS masuk SMS masuk."aishah tolong kak nadia jadi pengapit kak nadia masa malam berinai.jap je.Kawan kak nadia ada hal malam tu".ayat sudah digabungkan setelah beberapa SMS.jenuh aku bagi alasan tak nak, tapi tak berjaya.hati tak kental nak tolak permintaan mokcik.


Actually, kak nadia hanya mokcik sedara.cousin abah aku.aku pulak cicit pertama dalam famili.rasa kelakar bila aku ada pokcikmokcik sedara umur dua tahun, darjah satu,dua,tiga sampai tigabelas pon ada.yang sama umur pon ada.tapi panggil guna nama je.agak tak beradab tapi apa boleh buat dah biasa macam tu.


Majlis start dalam pukul 8.30, pengantin perempuan terus nak pelamin bersama pengapit nya la.SAYA LA TU.bukan setakat mengipas pengantin dengan aku aku sekali aku kipaskan.panas tu.lain kali letak la stand fan.pastu laplap peluh pengantin.elokelok kena lap bukan sental.habis pulak make up tu.mula-mula dimulakan majlis dengan marhaban berzanji berjanji.mak aku siap cakap, ha akak ingat berzanji tu time kahwin.arghhh mak lambat lagi lerr.lepas tu ada cukur jambul baby.baby dibawa mengelilingi makcikmakcik dalam bulatan.comel sangat budak tu.tak sempat nak tangkap gambar baby tu.gambar lain ni pon adik aku yang tangkap


makcik-makcik marhaban








sedang nebes kot.huahuahua



aku siap bual-bual lagi.pastu acik tu kate jangan cakap-cakap.hahaha.kena tegur,.padan muka






Mulamula kata baju hitam atau marron.Jauh perjalanan aku mencari.Sekali dah beli, bertukar warna pulak sebab pengapit lelaki takde baju hitam atau marron.PANAS je.tapi nasib baju tu tambah koleksi untuk aku ke PERLIS.sekali kak nadia bagi baju lama dia.redah je aku pakai janji tak bogel.




size baju.arghhh.hate it!!
time orang renjisrenjis aku pon kena sekali.nasib baik wangi bunga rampai tu



SEE i have make a stupid face.tengok balk gambar macam tuihh.tapi yang lawak, nenek ni siap suruh adik aku cuci gambar ni.aku gelak tak berenti





seterusnya, majlis dodoi kot nama ya.best ye jadi budak tu.sedap tidur sambil dengar orang marhaban.indah.nyaman.aman.tenteram.itu yang boleh digambar kan kalau aku jadi baby tu.hahaha.tapi adik aku kata budak tu tak tidur pon.kau kenapa tak tidur.kalau aku dah lena dah.sekali aku tengok jam pukul 11.30 dah.perhhh lama gila,kaki aku lenguhlenguh.tangan apa la lagi


Buaian yang dihias sederhana.



balik rumah.tidur nyenyak gilak sebab penat punya pasal.esok ya kenduri pulak.nasib baik pengapit sekali je.kira dah selesai pratical.so sesiapa nak dapat perkhidmatan pengapit, boleh la calling calling.charge boleh dirunding.HAHAHA.


Assalamualaikum ;D

Thursday, April 26, 2012

Universiti Teknologi PETRONAS (UTP) - EDUCAMP

5 kate-kate kepoh
ehsan mr.google, sori pinjam tak mintak izin dulu.peace ;D




i got an invitation letter from UTP for EDUCAMP PETRONAS untuk kemasukan mei sesi kedua pada 24 MEI.macam lawak kot bila teringat balik.siap lambat update pasal ni. Lepas interview, terus balik.macam kaki ni ringan dan tak pijak bumi bila selesai interview.jalan laju gila kat abah.YEAHHH abis dah..KAHKAHKAH.


Mula dapat tau that i have to go to EDUCAMP, seriously nak surrender."Abah tak nak pegi".tapi dah abah kata take it as ur experience.wheather i like it or not, pergi la jugak .perhhhh limpa macam nak pecah sebab dup dap dup dap.


Aku bersama abah tersayang gerak ke Tronoh isnin petang dan sampai ke sana around 7 sumthing. So, nak cari la hotel.Menonong je abah aku bawak kereta. terlepas sudah.cari pulak homestay.tapi bayar homestay, mahal tu sebab kira satu rumah.tapi cuba nasib call tuan homestay, mana tau ada bayar untuk bilik je. ok, bilik DONE!!. boleh la stay semalam, walaupun katil papan plus tilam nipis.bedal je la.


Check out pukul 7.15 pagi.pergi breakfast mamak.roti kosong plus kari.favourite aku patut ye.tapi sumpah bila dalam condition yang takut sume tak rasa.lagi pergi kedai mamak, ramai pulak budakbudak dengan famili dieorang yang nak ke UTP breakfast kat situ jugak. muka sume nerd control ayu, control handsome.aku makan pon tak lalu.


OK sampai depan UTP, kereta berderai-derai datang. nasib ade pokcikpokcik guard yang jaga.Berdiri segala bulubulu roma berdiri depan bangunan dewan canselor.mak oii cantik design.structure dewan pakai glass, so nampak moden habis.library paling aku admire.perhhhh buku nampak dari luar beribu riban.tu baru library belum yang lain.



Sebelum masuk dewan, kena beratur.aku biasa la..keseorangan beratur. muka tak berperasaan langsung.tengok dressing semua, woooowww kagum * mulut melopong, especially boys. ada muka yang aku hairan, budak ni umur berape, mature gila a'r.kalau rasa nak cari balak pon boleh.pilih je.HAHAHA.sampai pintu depan, ada sis bagi tag.nanti ada 5 group, A, B, C,D,E. tapi time aku ada 4 je.cepat kau beratur, cepat kau dapat group awal, cepat kau interview.cepat kau balik.conclusion nya macam tu la.kalau macam aku dapat C69. means aku group C dan orang yang ke 69 dalam group C.lepas tu kami kena briefing pasal educamp ni kalau group A dengan B interview pagi dalam pukul 11. yang group lain stay dekat dewan dengar talk about their foundation programme and bla bla bla black sheep.


sesi aku pukul 1.30.so dah lepas pot pet pot pet, pukul 12.30 group C dan D naik bas yang disediakan untuk ke masjib dan untuk NGAPPP la.kau jangan nak complain makanan erk.lauk kenduri kawin.makan depan masjid lagi.angin sempoi sempot. tekak sempot nak masuk makanan menanti pukul 1.30.tengok muka budakbudak yang dah lepas, macam ada NURRR CAHAYA.KAHKAHKAH. OK masa ye sudah tiba.DUP DAP DUP DAP naik tangga masuk bilik waiting room.Tiba-tiba ada orang panggil AISHAHH.ha sape pulak yang panggil aku ni. pusing kiri la budak sekolah aku rupanya.nak bagi tau, aku TAK TAU nama dia, tapi kenal rupa.aku hanya ingat nama budak cina yang sama kelas aku je.budak kelas lain tak tau nama.maklum it's so difficult to remember all their name.tapi well aku famous kan satu sekolah kenal.KAHKAHKAH *gelak bongkak ni.


then masuk bilik macam preparation room kot.ada banyak group atau dinamakan PANEL.satu panel ada 5 orang dan mix boys and girls. kalau korang duduk dengan geng korang satu sekolah, faci faci akan tau ok sebab mulut manyak bising.so nak sorok, buat-buat macam tak kenal.KEHKEHKEH.macam aku panel 6. duduk dengan 3 boys then 2 girls ler.girl aku sorang tu budak sama homestay yang sewa bilik sekali.RAFIDAH.then boys sorang nama WAN dua orang lagi india, aku tak sempat nak ingat nama.nama korang panjang.then dapat STUDY CASE.tajuk yang sama tapi soalan laenlaen.BIG TOPIC- INTERNET.internet ni relate dengan teenager.aku dapat "apa yang diperlukan untuk larang penggunaan internet sehingga ada fully-proof untuk web". lebih kurang macam tu la.mula ada la kena isi borangborang survey dan ada lagi la then baru start study case yang diberi. lebih kurang 10 minit untuk pikir without discussion in group sebab interview pertama adalah individu.


ha lupa nak cakap, macam aku kan panel 6.pastu dapat card D means aku orang yang ke-4.after 10 minutes, move to other room. semua muka cuak gilak.one by one masuk.anggaran paling lama masuk dalam 15 minit.kejap ada yang lama kejap ada yang kejap.fahamkan.HEHEHE.faci panggil PANEL C64.aku tu aku.RELAX.RELAX. interviewer suruh cerita pasal diri, famili, result SPM and trial, highest achievement, hobbies then baru pasal STUDY CASE.watch out, kalau tiba-tiba apa yang korang sebut tu something yang weird or interesting or sumthing that they never heard maybe, diaorang akan tanya.aku sendiri terkono.


Bahasa pengantar UTP , english OKEYH.please sharpen ur english.KAHKAHKAH.english aku pon tonggang-langgang, so cakap pon macam rojak petis la kat dalam. masa briefing, lecturer dah cakap, jangan tak cakap waktu interview, bedal je.campur pon suka hati la.tapi kalau dah guna 90% bm, chance nak dapat agak tipis kot sebab persaingan kuat sangat.dah lepas interview individu, akan ada interview secara group.ha kiteorang masuk bilik yang sama waktu interview individu.waktu ni mesti buka mulut.kau nak pangkah sesiapa pon boleh janji relate dengan tajuk jangan tersasar sudah.lepas tu si rafidah buat conclusion and semua setuju, so HABIS la jawab.


Keluar bilik rasa macam nak melompot plus menjerit.tapi control la.KAHKAHKAH.ada faci tu cakap, jumpa next sem.WAK LUU.baru niat je nak cakap.aku senyum je kat dia.aku tak yakin aku dapat.InsyaALLAH kalau ada rezeki, nanti dapat la tu.HAHAHA.mulamulakan aku memang gabra gilak, tapi bila dah sampai bilik menunggu, gabra tu tiba-tiba hilang. jadi kalau sesiapa yang akan pergi untuk sesi lain atau next year atau nextnextnext year, nasihat ye :

                                             SELAMBA JE..


before balik, pergi masjid UTP dulu, solat jamak dulu.aku kagum ok dengan design masjid.naik tempat perempuan AIR-COND.haaaaaaaaaaaaaa sejuk ye.dah la kat luar panas.rasa macam nak tidur bila tengok makcikmakcik tu tidur.sori makcik mata saya tak boleh tahan tengok makcik tidur.SEKSA.KAHKAHKAH.kejam kau dalam masjid buat dosa.


                    nasihat untuk budak yang bakal ke EDUCAMP lain kali.ingat nasihat aku tau.rugi gilak tak bawak DSLR aku.adik aku dah rembat awal.aku bagi chance je sebab dia nak bergambar dengan kawankawan dia sebelum pindah ke sekolah lain.

Friday, January 6, 2012

Kerja yang aku buat lepas SPM.cool tak?? huahuahua

11 kate-kate kepoh


Assalamualaikum TO ALL my lovers ;D




ingat nak update sebelum aku start kerja..tapi akibat nafsu jiwa tak cukup kuat lagi tough, jadi ngada ngada la menangguh.korang tau je la kalau dah jadi budak lepasan SPM , mestilah mula
ada yang jadi petani berjaya dekat rumah masing-masing.yang pasti menanam anggur yang ranum masaknya waa cakap lu..lepas tu kerja SUKA BIN RELA menternak TAHI di mata pada waktu pagi hingga la ke matahari dah tercacak atas kelapa...ada pulak yang rajin tahap dewa jadi petani berjaya menternak lemak lemak bagi mengisi ruang ruang kosong dalam badan..itu memang kerja kerja yang familiar la aku boleh kata.ha tipu la korang tak pernah buat..haa kantoiii sudah..




so disebabkan aku bosan tahap cipan kat rumah, dari pada aku jadi peternak atau petani berjaya kat rumah, baik aku buat something yang kena dengan jiwa.orang kata nak buat sesuatu kena ada jiwa,mesti la ada jiwa.takde alamak gerangan itu.maksudnye buat sesuatu mestila kena dengan jiwa kita bukan kerana paksa.kalau paksa buat penat je.tapi kalau rela, memang penat tapi hati nyanyi lagi KERONCONG BUAT AISHAH..keroncong tu lagu lapar tu..maap ler!! ..OK OK lagu yang gumbira gumbira..





benda yang aku buat lepas SPM mesti ler berkaitan dengan DSLR and editing..aku ni tak la pro manakan..tak macam korang yang boleh buat duit jadi photographer..aku sekadar melepaskan nafsu je..alhamdulillah akhirnya terlaksana jugak walaupun suka suka aje.asal nya tujuan nak dia jadi model, lepas tu nak shoot kat pantai ke, bendang ke.aleh aleh bukan dia je jadi model dengan barang barang dia jadi model.sebenarnya kawan aku ni online bisnes.al maklum la online bisnes MELETOP BOMM BOMM sekarang ni..jadi sepanjang cuti sekolah aku buat kerja ni la.siap makan minum mandi tidur umah dia lagi..nak beli ape ke dapat la discount..huahuahua..hambik kesempatan atas kawan sendiri..




menggunakan kemahiran yang tak seberapa untuk first shoot dengan edit guna photoscape dulu sebab tak brape yakin nak guna photoshop.saksikalaaaaaaa ala ala cikai.gaya edit budak murahan..huahuahua..kena la merendahkan diri..tunduk sikit ;D






gambar ni original tau.tarak edit ok.SUMPAH TAK TIPU!!!!.cuma tambah nama je








ha ni gambar edit cikitttt je.bagi cun sikit






ni pulak gambar yang shoot seterusnya.dah brape banyak shoot pon aku tak ingat dahhh.ni gambar menggunakan photoscape plus photoshop..aku bersungguh sungguh belajar sebab aku minat weyh..lepas blajar tu, dah la belajar sendiri memang suka tahap tahap suka la.sampai aku menjerit jerit lepas jadi ape yang aku buat..sampai mak aku marah sebab menjerit terpekik telolong kau tau..walaupun belajar simple bagi korang tapi itu cukup berbaloi bagi aku..dari tak da kan? ;D











nampok background, aku kasi tutup baik punya.lepas edit and after edit










nampak tak budak atas ni.ni la tauke dia.dia la tauke dia la model.sume bolot.ni gambar di edit guna photoshop ler.aku siap bagi kau ramping first class lagi.cun habis..huahua..gambar tu dibuat tanda bagi setiap barang.macam bawah ni







nampak??tak nampak buat nampak












ni banner aku buat atas permintaan dia.ala kadar janji dia puas aku pon puas ;D.ORI BUKAN FAKE atau CIPLAK.penat aku buat.SIMPLE BUT NICE..huahua..masuk bakul angkat sendiri la jawab nye



CHECK OUT HER FACEBOOK OKEYH !!!






ni banner baru jugak ler..skrang brani buat transparent..dulu haremm nak blajar dan nak buat..test test masuk pulak..aku tak suka yang sarat..aku suka yang ringan ringan sudah..doa aku biar aku pon ringan..kehkehkeh..



P/S; Kerja seterusnya nanti aku kasi tau ye ;D

Monday, January 2, 2012

biar kita nangis kerana ALLAH, jangan kita nangis kerana MANUSIA

4 kate-kate kepoh

Assalamualaikum semua.jawab jangan tak jawab.nenek aku kata salam wajib jawab.aku tau korang tengah cakap"ngada ngada pulak budak ni"..huahua.gurau ler.aku tau sekarang dah masuk hari kedua tahun baru, tapi ada aku kesah, aku nak cakap jugak 'HAPPY NEW YEAR' geng..lagipun tiap tiap tahun bukan aku countdown pon bila masuk je new year.orang sibok menyebokkan diri tengok bunga api, wish tu wish ni,makan besar bagai, kahwin ke, jadi tunang orang ke, first date humm maybe, sambut birthday ke, tapi yang aku ni countdown dalam krokk..krokk..tak pernah ye tertahan mata nak countdown.hampehhh..aku nak wish orang pon tak, orang sibok wish kat kita,kita memang jahat kan boboi..hemm..





tiap orang ada azam berjela jela sampai cecah lantai katekan.kau ingat kau sorang je ada.aku pon ada, tapi tak la panjang, cume short and sweet aje..kehkehkeh..aku tau ha..ha mesti yang membujang tu, azam baru nak kahwin kan?? ha ha kantoii..ciss *korang mesti tgh cakap biar la..huahuahua..aleh fofular la tu azam tu..yang gadis maybe dalam eightypercent 80% confirm first nak yg beriman .walaupun pon bukan sampai hafaz al-quran janji tau dan amalkan hukum agama yg betul sahih sudah.lepas tu ala ciri ciri biasa jujur, baik, yang trust each other org kata, lepas tu kalau dapat yang kaya tujuh generasi, handsome tu kire durian runtuh.tapi jarang sekarang nak dapat durian runtuh tapi kalau dapat alhamdullilah.yang lelaki pulak 80% yang aku dengar first nak gadis yang pandai jaga perut laki.senang pandai masak la kan..lepas tu ayat popular nak yang baik, cantik, pandai ambik hati, solehah kan*cebik mulut..itu pendapat aku la yang aku dapat dari luar kotak aku...






kalau jadi student pulak, mesti la azam nak pekse nombor satu leh, straight A's la, nak dapat dekan berturut-turut confirm masuk wishlist korang.tapi susahkan nak dapat semua tu..mungkin yang berjaya alhamdullilah berjaya, tapi yang tak berjaya tak ke mendongak langit je kerja, ke jadi petani berjaya yang tanam anggur secara besar besaran di rumah Sdn Bhd..





tapi azam aku yang aku mula tanam dari formfour lagi, azam nak jadi makhluk Allah yang beriman.aku tak nak cakap orang, sebab aku sendiri tak betul.aku mula sedikit demi sedikit nak hasilkan perubahan ke atas diri aku.dulu aku pernah lupa nak tunaikan perintah DIA, aku pernah buat macam tak bersalah je..kejap buat kejap tak buat..HIPOKRIT..tapi satu hari entah macam mane mungkin lepas PMR rasanya, aku mula..entah la rasa tiba tiba je..mungkin masa tu takut nak dapat result PMR..baru PMR JE..TAPI aku masa tu takut sangat..jadi untuk hilangkan rasa takut tu, aku secara perlahan ubah perangai aku bermula dari SOLAT sebab solat tu tiang segala galanya..aku rasa sangat BODOH aku biarkan diri aku ni leka, lalai, alpa dengan semua benda.aku memang tak pernah salah kan parents aku, sebab dieorang dah bagi segala ya cuma aku yang tinggal laksanakan.rasa terharu bila time raya mak cakap "akak sekarang dah bagus, solat dah tak payah suruh suruh".mase tu aku senyum je la..alhamdullilah.rezeki aku baik, result aku sangat baik dalam PMR, dan aku boleh jadi budak science stream katekan..kehkeh,,dulu budak-budak cakap budak science stream popular..huahuahua dlu memang impian aku time form3.. ha bila dah jadi students ha hambik kau sejibik..rasa la sendiri jd budak science.Alhamdullilah, finally aku berjaya harungi semua tu dengan ada ya NYA yang membantu melancarkannya..





bukan senang dan bukan mudah juga aku nak ubah segalanya..sebabnya aku sendiri tak tetap pendirian.aku jenis yang layan je tapi aku masa ingat batas batasnya.kadang kadang berniat ni nak buat ni buat tu, tapi hampehhh habuk pon tada..kalau buat pon potong sekerat la jawab ye.aku pernah la baca mane tah, selalu la berdoa supaya mati dalam islam.kadang kadang perlakuan, perbuatan kita buat kita tak sedar kite ni dah terpesong.lepas tu aku sedar kalau mati dalam bukan islam, maknanya kita berada dalam neraka buat selama-lamanya.aku tak nak semua tu..aku tak nak..takut sangat sangat..bila aku fikir buat aku sampai aku nangis.sekarang ni pon bertakung dah.orang kata biar kita nangis la sepuas puas ye atas tikar sejadah, tapi jangan kita nangis atas kerana seorang manusia.kita mintak la bersungguh sungguh dengan dia biar sampai menangis seia ianya.dan aku pernah buat tu semua.sumpah sayu syahdu gila..




lagi aku sendiri pernah dapat mimpi, ya ALLAH aku takut sangat sangat.mase tu aku belum solat asar tak silap aku, aku mimpi pasal neraka..aku tak tau nak cakap macam mane..tapi aku bangun dari tidur aku menangis.masa tu aku doa" terima kasih ya ALLAH kau masih beri peluang". terus cepat cepat pergi ambik wudhuk.ada banyak jugak aku dapat, tapi yang paling ingat tu la..sekarang ni bila aku lupa sikit, aku macam rasa bersalah yang teramat amat sangat.rasa macam ada bom yang nak meletup kat aku..pelik kan..





mungkin korang rasa, aku ni tak malu ke jaja sikap buruk sendiri kat orang lain..tapi bukan aku senang senang nak malukan diri aku.aku cerita sebab aku ada tanggungjawab iaitu sebarkan benda baik.bukan niat aku juga nak burukkan orang lain tapi sebab aku sendiri nak orang sedar.mungkin cerita aku ni tak seberapa hebat mana tapi aku puas aku dapat luahkan.mungkin cerita aku tak dapat menyentapkan tangkai hati jantung limpa korang, tapi atleast korang baca ;D.Tu yang buat aku sayang korang.





korang doakan aku sentiasa berada dalam landasan yang betul.doakan kan dapat result gempak debabomm untuk SPM.Straight 10'A tau.nak dapat plus pon tak pe.tapi kalau dapat A minus pon syukur alhamdullilah..nanti boleh aku sambung belajar medic kan..mana tau..insyaallah..boleh sumbang bakti pada orang..