f

Saturday, June 19, 2010

Tour Utara - ke Arau, Perlis

sekolah nak buka dah, homework mestilah tak siap lagi.begitu membanggakan. selalu ingat cuti je tapi rindu pulak kat kerusi, meja, papan hitam, kapur kat sekolah.lagi-lagi rindu kat kaum kerabat kat sekolah.sebelum cuti 3 minggu dok ngadap buku sebab exam mid year.macam nak pecah kepale nak sumbat mcm-mcm.maklum la baru jejak form 4 ha ambik kau subjek 9 je tp paper belambak dan sekarang lepas cuti mcm dh kosong kepale ni.ape dah jadi ni???

cuti kali ni bapak CGG bg kaw-kaw punye cuti.trip selama 7 hari berturut-turut.ni la cuti paling panjang bg family CGG.kiteorg tak macam korang, cuti je luar negare, melancong negara org.maklum duit banyak.kami ni nak pegi bercuti kene bajet.duit kene control bukan main keluar je.CGG nak kuar duit pon takut..hehehe sebenarnye mmg tak nak kuar duit pon, harap duit bapak CGG je...

trip kami bermule 11 jun khamis.patutnye rabu pegi tapi atas-atas urusan seri paduka baginda rumah maka ditunda khamis.yoyona nak keluar 6.30 pagi aleh 7 pagi jugak keluar.


entah ape kes tangkap gambar ni..bosan sungguh jalan kat highway, kelabu tengah hijau tepi...radio kereta pon hampeh..kadang ade line kadang tak..tidur je la memanjang dlm kereta, tak pon tangkap gambar awan, kereta, jalan yg bukan-bukan.tak nak tunjuk banyak.


tiap kali kalau pegi area kedah mesti kene lalu terowong ni.dan tiap kali tu jugak CGG and adek-beradek berase sungguh teruje.ceyhhh adek-adek CGG je la..tak ingat la pulak name terowong ni.kalau tau bg la tau ok.jalan punye jalan stop kat RnR sekejap utk breakfast.CGG tak de hati nak makan sebab makanan tak membuke hati ni terbuka nak makan.kalau dh sampai kedah tu sure ade sawah padi.. mmg tak lawa ambik sebab kereta th bergerak.

sampai kat kedah bapak CGG kate kene singgah makan cendol.kalau tak singgah macam tak sah tour ni.pe ke bende la tak sah bapak oii..ni bukan pendidikan islam pasal halal, haram, sah atau tak sah.tp mungkin la betul, rase rugi la kalau dh dtg tempat org makan bende lain la. kalau nampak signboard tu singgah la sane.sedap..aisnye halus tak macam tempat laen.pulut pon not bad.



akhirnye sampai juga kiteorg ke destinasi kat Arau.macam tawaf mengelilingi arau nak cari sekolah teknik arau tempat adek CGG lawan tennis MSSM.tp sampai sane die dh kalah dengan budak Sarawak.tak pe la die baru darjah 5 banyak mase lagi.
lepas tu kiteorg singgah kat istana arau .tepi jalan je..bapak CGG kate raja ade kat tingkat atas tu tgh gelak kan kiteorg yg sungguh teruje tangkap gmbr depan istana walaupun pagar je.


then, singgah makan sebelum cari hotel..wa cakap same lu, kalau dtg perlis mihun sup terbaek a'r.kiteorg makan sampai tambah 2 kali.hampir nak 3 kali t bapak CGG kate buruk benar smpi tmbh 3 kali.




dah kenyang perut, hati gumbira kiteorg merayap ke Padang Besar,naik pening nak cari jalan nak ke Padang Besar.nak fed up bapak CGG bawak kereta.tapi ikut signboard sane sini akhirnye sampai.al maklum la pelancong biase la tu sesat sesat tradisi. ramai jugak la manusia-manusia kat situ.nasib baik pegi bukan hari minggu kalau tak berhimpit la nak berjalan.not bad la harge die.bapak CGG kate ni tempat org-org tue je.ye la kot..






balik padang besar singgah tepi jalan tgk burung unta..comel jugak tapi geli pon ade tgk bontot ye. korong tgk nnt singgah la kalau nampak..time nak bg sayur kat burung unta tergagap nak bg.tp ade sorang budak ne ya allah beraninye mengalahkan aku.selamba badak je dekat kat burung tu.

dh penat melayan burung unta pe la gi balik hotel...yg tak tahan tu keluar je dari hotel bau laur mak ai kuat.ye la hotel depan jetty laut mane tak ye..malam lak pegi makan dekat depan hotel brasmana.rambang mate nak pilih mane satu..harinye bapak CGG pilih ikan siakap masak stim,ikan pari, sayur kailan,sotong goreng tepung dan berape ulam yg lain..

gambar ni je ade.yg laen dh serbu dulu.nikmati la gambar ini. ;D




lepas tu kiteorg singgah sekejap kat hotel brasmana sekejap nak tgk adek CGG.dieorg tgh dinner, ape lg join sekaki la.langkah kanan kiri sume ade..tp CGG tak larat nak makan, cume tgk persembahan je




ni baru sikit.ni baru boys under 5teen and 8 teen.yg laen ade jugak persembahan tp tak kan ltk byk-byk kat sini.sesak kang.tp girls under 8teen boleh dikatekan seksi.biase la budak budaknye china and india.sorang melayu je sesat kat situ,die bantai je la..

dlm pukul10.30 malam balik ke hotel..uhh lega gile balik hotel.mate ngantuk tahap gaban.aircond kuat gile.pagi bangun menggigil.uhhhh..cerite ni akan dismbg entri lain..maaf kalau ayat tak berape cantek atau sememangnye tak cantek..org baru rajin menaip kembali..

13 kate-kate kepoh:

helena's said... BALAS

boleh katakan entry cecah lantai niH!ehehe tapi kalau g perlis nak cube lah mihun sup tuh!

syahira ariff said... BALAS

hak hak hak
sama la ngan adik saya
kalau nak lalu kat trowong tu
semua yg tido habis bangun tgk
mcm rusa masuk kampung plak
hahahaha

Cik Gallus Gallus said... BALAS

helena's: cube la.sane makanan murah.kalau pegi bungkus bwk balik sekali

Cik Gallus Gallus said... BALAS

syahira ariff: hahahahah.kite ruse erk??

donnyien said... BALAS

Salam,
Bestnyer melancong dalam negara..

Cik Gallus Gallus said... BALAS

donnyien : mmg best, tp tak sume tmpt pegi

miss lolly a.k.a luvfareda said... BALAS

waaa pic2 tu shantek ah .

pakai dslr kah ?

Cik Gallus Gallus said... BALAS

miss lolly a.k.a luvfareda: yup.ala dslr pinjam je

Aidi-Safuan said... BALAS

aih... adik beradik je ke yang excited masok terowong? ke xnak ngaku nih? :P

Cik Gallus Gallus said... BALAS

Aidi-Safuan: heheheh..ade la skit

a n a b e l l a said... BALAS

gamba cantek.
pakai kamera mahal ek?
huhu

Kujie said... BALAS

terowong tu namanya Terowong Menora dekat Jelapang, Ipoh

fndrocka said... BALAS

Aku dah bertahun2 blajar kat uitm arau pun xpnah mnjenguk burung ubta tu..setakat lalu je.hehe

Post a Comment

si cantek si handsome
thank you for ur comment.
nanti dtg lagi tau :D