f

Monday, November 29, 2010

Lebih baik hentikan dengkuran yang menggegarkan dunia



cuti-cuti sekolah orang pergi cuti-cuti malaysia.pergi luar negara.dalam negara negeri..tengok wayang..jalan-jalan same balak makwe korang..balik kampung..orang kahwin..orang potong..melingkar atas katil duapuluhempat jam..update blogging lima enam entry satu hari macam Ben Ashaari..lagi ape erk korang buat?? ahh pape jela tapi aku sobs sobs cuti pergi tuition je..sedih kan..balik kemas rumah sebab satu revolusi akan berlaku..nantikan..kalau pergi tuiton balik tuition aman tak pe ni selalu dengan lagu irama bangla yang not nye menari-menari dekat telinge den yang kecik molek ni.ewahhh*cabut karang telinga tu..


aku ni balik tuition seharus naik bas sebab tu je la pemandu yang sudi jemput aku..pulak tu kene bayar sewa pulak tu..hampehh punye pemandu..bukan nak menolong cik adik manis ni yang tengah kopak..sekali naik duaringgittigaposen sehari naik dua kali lepas tu kali seminggu tiga kali naik..banyak tu..tapi redha je la..nak periksa tahun depan..tapi yang aku bengkek mesti dapat tempat sebelah orang yang tengah tidur..kalau tidur aman tenang ok lagi tapi kau ha tidur keluar semua bunyi yang meremang bulu roma aku..aku rase kalau bom meletop tepi telinga sure tak dengar....


so aku sarankan sesiapa yang ade masalah dengkur sile la kurangkan sebelum korang kene kutuk ke maki ke..aku kalau tidur dekat mane-mane, aku akan pastikan aku tanye diaorang yang tidur sebelah aku adekah aku berdengkur..setakat ni alhamdullilah tak de lagi..tapi aku bukan nak kutuk la..aku pernah duduk dengan kawan sorang ni..kami tidur la tapi aku terjage bile dengar dia berdengkur..kalau bunyi ciconet je tak pe ni bunyi tong berbunyi lepastu mulut terbukak.nak kejut kesian..nak bagi nasihat takut dia terase lepastu merajuk..so baik aku sarankan dekat korang...


waktu tidur pastikan tidur dalam posisi miring..miring tu piring ke..ishh bukan ala macam mengiring tu..ini akan meminimumkan dengkuran anda.selain tu gunakan beberapa bantal supaye kepale korang lebih tinggi
Jika bantal dalam posisi lebih rendah, akan menyumbat keluar masuk udara sehingga akanmenimbulkan dengkuran yang menggegar dunia..hahaha.yang ni aku amalkan sebab senang je..


makan madu pon boleh.Sebelum tidur, ambil beberapa sudu madu. Menurut penelitian, madu dapat membantu menghilangkan kebiasaan mendengkur. Ini juga salah satu dari maanfaat madu.so ape lagi mari bela lebah beramai-ramai..boleh jugak sebelum tidur, tarik nafas sedalam-dalamnye sehingga hidung rase longgar


pemakanan jugak kena jaga.harusnya mengamalkan diet yang seimbang supaye dapat body yang mantop macam Rozita Che Wan.mantap ke??korang pilih la nak mantap macam sape asal sihat sudah dan tak ngorok..badan yang banyak lemak maka kuatla ngoroknye..so nak kurangkan ngorok korang, kurangkan berat badan ke berat yang ideal jangan sampai kurus keding ok..tak mo takmo tak sihat tu..jangan merokok atau minum air kencing setan tu sebab tu punca ngorok timbul


kalau nak cara tradisional, korang boleh cuba dengan cara tumbuk sehingga lumut tujuh biji badam dan campurkan ke dalam segelas susu panas.minumlah beberapa minit sebelum tidur lepas tu gosok gigi sebelum tidur ye ;D


kalau susah saya beli je breathright dekat kedai ke farmasi ke..ala murah je..baik beli sebelum memalukan diri sendiri




so aku nasihatkan mencegah lebih baik dari mengubati.mari lah beramai-ramai atasi dengkur ni atau ngorok supaye orang disamping kite selesa

jangan jadi seperti diatas Smiley











42 kate-kate kepoh:

Anna Boleyn said... BALAS

tension wooh org kuat berdengkur ni. klu blk kg tu kan..pakat tidur luar ramai2 bersahut-sahutan bunyi dengkuran dia. haha

Syafiq Rosli said... BALAS

huhu..ade artikel ckp jugak dengkur leh bwak maut kn

Cik Gallus Gallus said... BALAS

@Anna Boleyn

bersahut-sahut yang tak tahan tu

Cik Gallus Gallus said... BALAS

@Syafiq Rosli

ade..ade..bahaye betul

Amirrah Zawani said... BALAS

hope nanti kawen suami tak berdengkur lah..
kalau dengkur, pg tidur luar.. ekeke!!!

Amy Syaquena said... BALAS

salam..

ha3 amy pernah juga buat entry pasal berdengkur nie , dengan amy senang je kalau tido gan orang dengkur amy taruk garam je kat bibir owang dengkur tue he3...

Cik Gallus Gallus said... BALAS

@Amirrah Zawani

kesian laki u nnt ;D

Cik Gallus Gallus said... BALAS

@Amy Syaquena

jahatnye ;D

Cempaka R.Minta said... BALAS

hii
macam pakcik tukan kebun,rumah cempaka

mie said... BALAS

kalo rozita che wan de sebelah..
automatik xberdengkur..
ahhaaa

kakchik@ella said... BALAS

tak sure la akak tidur ada bunyi atau tidak. haha ..

CGG said... BALAS

hehehhehehe:)

rinai said... BALAS

kalau penat, tidur bukan berdengkur je siap meleleh air liur basi lagi gagaga

kerang said... BALAS

xleh tido dgn org bdgkur...xnyeyak lak ai..haih...sorry for them ..hehe,,kijam2 :D

KimiCnoL said... BALAS

dengkur best..muzik ntok gua tido..haha

Cik Gallus Gallus said... BALAS

@Cempaka R.Minta

iye ke ?? ;D

Cik Gallus Gallus said... BALAS

@mie

awl awl rozita che wan cabut lari

Cik Gallus Gallus said... BALAS

@kakchik@ella

kene pastikan tau..susah nnt ;D

Cik Gallus Gallus said... BALAS

@CGG

awat gelak ;D

Cik Gallus Gallus said... BALAS

@rinai

siap ade kolam lagi..eeeuuu

Cik Gallus Gallus said... BALAS

@kerang

btull.btull..kacau mood tidur je

Cik Gallus Gallus said... BALAS

@KimiCnoL

lagu ape..lagu gurindam ke lagu rock kapak

cik helena said... BALAS

adik cikhel kata cikhel tido terkejut terkejut..ghaha

Cik Gallus Gallus said... BALAS

@cik helena

terkejut..terkejut tu mcm mne

ejulz said... BALAS

tips nak tambah berat bdn xde?? hehe

THE LEKAT LEKIT STORY said... BALAS

dengkur takde tp ngingau slalu.. camna nak buat Cik Gallus???

Cik Gallus Gallus said... BALAS

@ejulz

nak tmbh berat bdn la senang.
lepas mkn tido la

Cik Gallus Gallus said... BALAS

@THE LEKAT LEKIT STORY

org kate, org yang ngingau ni sbeba sebelum tidur tak cuci kaki,tangan, muke..so before tidur buat la semua tu atau ambik wuduk je pastu bace ayat kursi ;D

najihah sahami said... BALAS

hoho.. ayah mish tdor dengkur. sangat tensen kalau die tertdor kat sofa. haha

Sharinginfoz said... BALAS

kadang2 tak perasan kan of course kita tak tahu sebab kita kan tidur....especially bila letih sangat

mia said... BALAS

hahahahhaa..klaka la gallus describe kwn dengkur tu..kahkahkahka..xbole belahh..ehehee

cik nUnU said... BALAS

awak spare breath right je tetiap kali nk kuar memana......then bila ade org yang dok sebelah awak tido bedengkur,,just give it...

xde la org tu rasa malu sgt..hihi..;D

maCy said... BALAS

hasil pnglmn dganggu ke mnganggu dgn dgkuran? ;p

asfira aminuddin said... BALAS

babe, i pantang org berdengkur jugak ni. tapi apa yg kite tak suka, tu la yg kite dapat kan. hihi.

Cik Gallus Gallus said... BALAS

@najihah sahami

nak buat mcm mane..name pon ayah ;D

Cik Gallus Gallus said... BALAS

@Sharinginfoz

btul jugak..tapi saya setakat ni tak pernah lg

Cik Gallus Gallus said... BALAS

@mia

dah tu kenyataannye

Cik Gallus Gallus said... BALAS

@cik nUnU

kelakar la..nnt nak buat la..

Cik Gallus Gallus said... BALAS

@maCy

ni hasil dari diganggu

Cik Gallus Gallus said... BALAS

@asfira aminuddin

nobody perfect kan ;D

Sophia Rani said... BALAS

ada juga petua org2 tua kata, ambil senduk.. pastu blkg senduk tu letak kat leher yg bawah dahu org yg tengah berdengkur tu.. tp jgn smpai dia sedar.. then bacakan selawan 3kali.. insyaAllah dah tak dgkur lagi.. tp so, menjadi laa.. then org yg pgg senduk tu takleh ketawa.. kalau tak, bnda tu transfer kat dia pulak.. hehe

Cik Gallus Gallus said... BALAS

@Sophia Rani

first time dgr macam tu..adoii lawak gile

Post a Comment

si cantek si handsome
thank you for ur comment.
nanti dtg lagi tau :D