f

Saturday, November 6, 2010

ni la perangai seorang pelajar yg kalut bile nak periksa

waktu peperiksaan bagi penuntut universiti baru nak bermula kan???ucapan gud luck ni nak bg kat korang.ambik la buat kenangan.boleh print and buat frame pastu gantung kat dinding atau letak atas meja buat pendorong semangat*ceyhhh wahhh mane la ade org nak buat.dan bg pelajar sekolah korang dah habis perikse kan??same la kite.kite ni dah habis perikse...wallahhh seronoknye..tapi sekejapnye..huhuhu..sebab tahun depan dah SPM...pastu to form 5 students korang ready la.korang boleh ambik ucap yg tadi kat atas.

aku sendiri tertanye-tanye macam mane cara budak lain belajar..yg aku ni last-last minute baru nak bukak buku.maklum la waktu tu cahaya keinsafan tibe-tibe muncul*dah macam citer ultraman...fire..fire......hahahah..dlu suke la tgk citer tu skrg layan korea je....tapi aku rase kite-kite ni ade persamaan mase nak belajar...adakah betul???..


okeyhh....kite bajet nak bace buku ni bertimbun-timbun bersusun mengalahkan rak buku kat perpustakaan.buku jangan cakap macam-macam ade.cakap je nak ape sure-sure ade ceyhhh wahhh.contoh-contoh buku yg ade seperti majalah , komik and buku ilmiah.anda rase la mase tu apekah pilihan anda??...hehehheheh...

jika bagi yang rase diri mereka IQ 200 boleh bace buku-buku yang tebal hanye dalam beberapa jam diucapkan syabas la.tapi sudah sedia maklum nobody perfect and aku sendiri tak pernah jumpe manusia yang IQ ye tinggi.bukan mcm adi putra yg bijak math tu.ni yang IQ tinggi untuk semua bidang.ade korang jumpe ade tak??kalau ade kenalkan.mane tau berkenan di hati boleh buat sparepart baru..dan bile dah start bace buku, dah aku rase selepas 10 minit kemudian, setan-setan yang mengasut minda pon datang.mereka membuatkan mate kite ni kejap buka kejap tutup dan lalu tertutup la ia.

kebiasaannye pelajar-pelajar akan cube menjauhkan diri mereka dari pelbagai kegiatan semate-mate nak bace buku la konon ye.seperti menjauhkan diri dari lappy and brondband or internet ke ape yang mememang nye bak kate pak cik astro tu macam-macam ade byk dugaannye.tetapi kite akan bagi alasan "ala sekejap je ni nak hilangkan stress je" tetapi ape yg akan berlaku nak hilangkan stree ni mak oi lame nye.dan kandang2 member ajak keluar pon tak nak.tapi lepas di pujuk-pujuk di rayu-rayu, cair jugak akhirnye..hahahha

kadang-kadang berazam ni jauh dari katil...jauh..jauhhh...sebab tak nak tido.tapi kite biase la kan, konon nak belajar atas katil...akhirnye terlelap la jugak sampai keluar ayak liuk basi tu..kalau tak belajar atas katil pon mesti belajar atas meja..tapi beberapa minit selepas tu...say babai la....


dan bile pelajar-pelajar start bace buku kebanyakkannye akan mengira berape helai dan berape tebal lagi buku yg hendak di bace.misalnye pelajar tersebut baru memulakan pembacaannye di m/s 1 tetapi dok pegang helai yg berikutnye dan merase berape tebal lagi kah yg kene bace ni.bile la nak abis bab ni..bile la nak abis....jari kiri selak mukesurat nak bace and jari kanan pegang berape tebal lagi kena bace.


pelajar juga suke belajar last minutes.alasannye bace awal cepat lupe.aku sendiri mengakui ade betul teori tersebut.pelajar akan berjage lewat malam dan kadang-kadang tak tidor pon ade bace buku punye pasal maklum la esok ni nak exam.siap buat kopi berbotol-botol sebab tak nak ngantuk..pastu bile nak tido ambik kau tak tidur-tidur.bile tak nak tido mate sibok nak tido tp bile nak tido mate lak tak nak tido..masalah betuiii...

kesimpulannya...perkare-perkara kat atas tu tadi ade la sume tabiat makhluk Allah ni yg bernama aishah.aku memang suke bace buku last last minute sebab memory aku kureng.kurang uummm katekan.lepas mmg suke susun buku yang kene bace, tapi hampehhh tak sume dibuku apetah lagi disentuh...aku memang berusaha sekeras-keras jauh dari lappy..sampai sorokkan lappy tu dari pandangan mate....tapi kadang-kadang kalah gak dengan alasan nak dgr lagu je...hahahah..dan satu tabiat suke kire berape tebal lagi kene bace..macam cibai je...siap catit la...

aku memang tak belajar atas katil tapi suke bace atas lantai sambil baring.haha kau bile ade bantal dengan buku atas lantai sejukkk sape yang menang???heheheh..aku memang suke belajar tengah malam pastu buat air kopi yg sememangye byk cafien tu.ade satu minggu tu 3 hari tidor lambat...subjek bio tido kul 4.30pagi..subjek physic 3.30 pagi and subjek chemistry 2.30 pagi..ni tak tipu bukan cobaan tau..ni betul btulll ni.tak main la tipu-tipu ni...mase tu gile a'r lepas habis bace nak tido, sumpah tak boleh tido..kadang dpt tido sejam je....

SO ade persamaan..ke ade yg tak de...sebab aku ni bukan budak u la..bakal la budak u akan datang..sekarang baru budak nak masuk form 5...kecik lagi...kecik ke......aishah tolang la perasan kau tu size bsr..ingat la ingat....

8 kate-kate kepoh:

Anna Boleyn said... BALAS

hhahaha yang kira ketebalan muka surat tu emang dena da buat. adey kelakar lah entry ni :)

Cik Gallus Gallus said... BALAS

anna boleyn:hahahah...tu normal bg budak mcm kite yg tengah belajar

miRa'e said... BALAS

haha . takpe2 , gudluck ea ntok spm next year ! :)

BLADE EDGE said... BALAS

Salam..

saya just blogwalking..baru tahu pasal blog ni..

time nak exam jer, slalu gitu..ada la yg study last2 minit..kalo study awal2 kan senang..pastu bising kata xleh jawab soklan la, pening la..soalan pelik la, dsb..sabar jer...

Anyway kalau ada masa, silalah menjelajah ke blog saya.

regards,
BLADE EDGE

Cik Gallus Gallus said... BALAS

mira'e:trime kasih ;)

Cik Gallus Gallus said... BALAS

blade edge:memang pon.bile dh tak reti jwb sibuk slhkan diri.knape la tak blajar.

Syafrizal said... BALAS

salam ini pertama kali saya singgah blog awak..
saya rasa kita kena pandai urus masa
dan jaga pemakanan kita supaya otak kita sentiasa dapat fokus pada pelajaran

Cik Gallus Gallus said... BALAS

syafrizal:yepp..btul tu..tak teringat pulak..oleh itu mkn la byk kismis..

Post a Comment

si cantek si handsome
thank you for ur comment.
nanti dtg lagi tau :D